maandag 25 juni 2012

bibliotheek van morgen




De rol en functie van de bibliotheken verandert, daar kan niemand omheen. Als bron van informatie en kennis heeft de bibliotheek al lang niet meer het alleenrecht. Informatie is overal en altijd verkrijgbaar, je hoeft er de deur niet meer voor uit. Ik ben blij dat ding 23 gaat over hoe de bibliotheek van morgen er uit kan zien. Daar moet iedereen binnen de bibliotheek over nadenken. Afwachten is geen optie, actief op zoek naar een nieuwe invulling is niet alleen noodzakelijk maar ook een enorme uitdaging.
De bibliotheek van morgen heeft in ieder geval 2 belangrijke invalshoeken. Aan de ene kant zal men alles op alles moeten zetten om in het digitale gebeuren aansluiting te vinden bij en in te spelen op de vele fantastische mogelijkheden die er zijn op het zgn 2.0 gebied. De nieuwe web mogelijkheden kunnen van de bibliotheken een heel aantrekkelijk medium maken waar iedereeen die op zoek is naar boeken en informatie op terecht kan. De voorbeelden van Casper en Vera laten zien dat goede informatie op een aantrekkelijke en eenvoudige manier toegankelijk gemaakt kan worden. Niet meer verdwalen (of verdrinken) in de veelheid aan informatie via Google, wikipedia  en andere informatiestromen, maar gericht en specifiek via de bibliotheek.

Daarnaast is de fysieke bibliotheek aan een herorientatie toe. Het idee om de van de bibliotheek een ontmoetingsplaats en een centrum te maken waar mensen tercht kunnen voor debat, cultuur en levenslang leren lijkt me dé uitdaging van de komende jaren. Het uitlenen van boeken (en andere media) is dan een onderdeel van het geheel. Zal het de bibliotheken lukken?


1 opmerking:

  1. Hoi Gertrud, tsja, de tijd zal het leren. Er zijn een heleboel ontwikkelingen gaande en eind dit jaar is dan eindelijk de landelijke portal van bibliotheek.nl klaar, maar we lopen wel vaak achter de feiten aan en we zijn ook geen absoluut geen voorlopers wat betreft nieuwe ontwikkelingen zoals bijv. met de e-books (integendeel). Hopelijk gaat dat met de friese e-books beter. De laatste loodjes nu, het gaat je lukken om nog voor 5 juli af te ronden, top hoor!
    Gr. Janneke

    BeantwoordenVerwijderen